ספרי עליית הגג | מאמר על המתודה - רנה דקארט



קטלוג הספרים
כותרים
מחברים
אבולוציה
אכסדרה
אנשים
ביוגרפיות
ביולוגיה
בריאות
ג'רונימו סטילטון
הארי פוטר
היסטוריה
יהדות
ילדים
כלכלה
מדע
מחזות
מנורת קריאה
מקור
מתח
מתמטיקה
נגד הרוח
נוער
ספורט
ספרות יפה
עיון
פוליטיקה
פילוסופיה
פילוסופיה ומדע
פיסיקה
פסיכולוגיה
צבא
קלסיקה
שואה
שירה
תורת המשחקים
תיבת פנדורין
תרגום
מועדון ספרי עליית הגג

הצטרפו לרשימת הדיוור של מועדון ספרי עליית הגג וקבלו עדכונים במייל

"חלקה של רוזלינד בתגלית הגדולה עבר טיוח בסידרה של תמרונים שנעשו מאחורי גבה. מבחינתם של ווטסון וקריק, ברגע שפתרו את שאלת המיבנה, הצעד הבא היה לפרסם אותו במהירות."

רוזלינד פרנקלין
חשוב לנו לדעת
facebook icon שלח חוות דעת
קטלוג
מאמר על המתודה
מאמר על המתודה

תעודת זהות

תרגום מצרפתית: יהושע קנז
עיצוב עטיפה: מיכל ודקל
דאנאקוד:362-3931
תאריך הוצאה: 2010 / 12
פורמט: 13.5x21 ס"מ
כריכה: רכה
מספר עמודים: 123
מחיר: 88 ש"ח

מאמר על המתודה

רנה דקארט

"... אין מטרתי להורות כאן את המתודה שצריך כל אחד לסגל לו כדי להפעיל נכונה את תבונתו, אלא להראות כיצד נהגתי אני להפעיל את תבונתי. הבאים להורות מתכּוֹנת לזולתם צריך שיהיו מוכשרים יותר משומעיהם, ואם יִשגו אף בקטן שבפרטים, יהיו ראויים לגנאי. ואולם הואיל ובמאמר זה אינני רואה אלא מין סיפור מעשה, ואם תרצו, אגדה, ובה - לצד כמה דוגמאות שאפשר לנהוג על פיהן - יימצאו אולי כמה דוגמאות אחרות שראוי לדחותן, אני מקווה כי זה יועיל לכמה קוראים ולא יזיק לאיש, וכי כולם יכירו לי טובה על גילוי-הלב שלי... כשהשלמתי את מסלול הלימודים שבסופו מתקבלים אל חוג המלומדים... ספקות ומִשׁגים רבים כל-כך בילבלו אותי עד שדומה היה לי שכל מאמץ הלימודים לא הועיל לי אלא רק בזאת, שנתגלה לי יותר ויותר גודל בורותי. ובכל זאת, הרי הייתי באחד ממוסדות הלימוד המפורסמים באירופה, וחשבתי שמן הסתם יש בו מלומדים שכמוהם אין בשום מקום עלי אדמות..."


בשנת 1637 יצא לאור ספר צנום: מאמר על המתודה: כיצד להדריך נכונה את התבונה ולבקש את האמת במדעים. הספר לא היה כתוב, כמקובל אז, לטינית, אלא צרפתית, מפני שמחברו רצה שכל משכיל יקרא אותו, ובכך אף הצליח מעל לכל המשוער. והוא נדפס לא בצרפת, אלא בלַיידֶן שבהולנד. והוא הופיע בעילום שם. הופעתו של המאמר על המתודה, שפירסם דקארט שש שנים לפני ספרו הפילוסופי הגדול, הגיונות, היא אחת מנקודות המיפנה המסעירות במחשבה המערבית. כשבעים שנה לאחר המהדורה העברית הראשונה, זוכה שוב דקארט בעל-הסגנון הנפלא למתרגם עברי כערכו. 

דקארט ראה במאמר על המתודה מבוא לשלושה מאמרים מדעיים מקוריים: דיאופטריקה, מטאורים וגיאומטריה - פנינים שעדיין ממתינות לתרגום לעברית; אלא שהמבוא הזה עצמו זכה למעמד אלמוֹתי כמבשר המיפנה בפילוסופיה המודרנית. 

קריאה נוספת

הגיונות על הפילוסופיה הראשונית
הפילוסופים הגדולים - דקארט
המשפט האחרון של פרמה
היסטוריה של המדע