משהו מוזר עד מאוד קורה בכל יום בחיינו. אנחנו עוצמים עיניים, מתעלמים מהסביבה ויוצאים שוב ושוב למסע אל עולם פנטסטי. בממלכת הדמיון הזאת אנחנו מסוגלים לעוף, לבלות זמן איכות עם הידוען החביב עלינו, להגן על כדור הארץ מפני מתקפת זֹומּבים או לראות בחלחלה איך כל השיניים נושרות לנו מהפה. אלא שבסופו של דבר אנחנו חוזרים להכרה, פוקחים עיניים וממשיכים בחיינו כאילו לא אירע דבר. ואולי המדהים מכול, זאת אינה חוויה קצרצרה. בממוצע, אנחנו ישנים שליש מכל יממה, ורבע מהזמן הזה מוקדש לחלומות.
למרבה הצער, רק למעטים מאיתנו יש מושג כלשהו על מה שקורה בחלק הזה של חיינו. בית ספר לשינה ייקח אתכם לסיור עומק במדע השינה והחלום, ויציג טכניקות שיעזרו לכם להפיק מהלילה את ְמרב התועלת. יחד נגלה מה קורה למוח ולגוף שלנו בכל לילה מחיינו, נחשוף את התעלומות של מחזור השינה האנושי, נלמד להתגבר על סיוטי לילה וליהנות משנת לילה טובה, ונגלה כי לחלומות שלנו יש כוח לשנות את חיינו. התחלתי להתעניין במדע השינה לפני כמה שנים, אחרי שהתחלתי לחלוק את חדר השינה שלי עם השטן. הפגישות החשאיות שלנו התקיימו פעם בשבוע פחות או יותר, ותמיד במתכונת דומה. זמן קצר אחרי שהייתי נרדם הייתי מתעורר שטוף זיעה קרה, מישיר מבט לפנים ורואה את השטן עומד לפני ארון הבגדים שלי. לפעמים הוא התקדם לעברי, בפעמים אחרות נדמה היה שהוא מסתפק בעמידה מרחוק. כך או כך, זאת היתה חוויה מבהילה. בערך שנה אחרי שהתחילו להתרחש המקרים האלה הוזמנתי להשתתף בדיון פומבי בשאלה איך יכולה הפסיכולוגיה לשפר את חיינו, ושמחתי לגלות שאני עומד לחלוק את הבמה עם מומחה מהולל לשינה, ד"ר כריס איְדזיקובסקי.
כריס הוא בחור חביב, ומאחוריו קריירה ארוכה וססגונית בחקר ההיבטים הרבים של השינה, ובהם הדרך הטובה ביותר להתגבר על יֶעֶפת (ֶג'טֶלג), והשאלה אם אדם יכול לבצע רצח מתוך שינה. בתום הדיון הלכנו לשתות משהו, ואני ניצלתי את ההזדמנות וסיפרתי לו על המפגשים הסדירים שלי עם השטן ליד ארון הבגדים. אחרי שמניתי את כל הפרטים המבעיתים שאלתי את כריס אם אני סובל מאיזשהו סוג של סיוט חוזר. הוא שאל כמה שאלות פשוטות. האם אני צועק? באיזו מהירות אני חוזר לישון? האם אני מתיישב במיטה בפתאומיות? כריס הסביר, בשלווה שלא מדובר בסיוטי לילה (Nightmare) אלא בתופעה שונה מאד, "ביעותי לילה" (Night Terror). למי שאינו יודע, שתי החוויות האלה דומות מאד לכאורה. ואולם, שנים של מחקר בנושאי שינה וחלימה מלמדות שיש להן מעט מאוד במשותף. יצאתי מהפגישה עם כמה עצות טובות איך להימנע מביעותי לילה (אוסיף על כך בהמשך), ואני שמח לדווח שמאז לא ראיתי יותר את השטן.
הצלחתו של כריס לגרש מתוכי בקלות כזאת את הנטיות השטניות שלי מילאה אותי סקרנות, והתחלתי לחקור את מדע השינה והחלימה. עם הזמן התפתחה ההתעניינות הכללית שלי והיתה להיקסמות עמוקה. בכתבי־עת מאובקים מצאתי עוד ועוד חיבורים אקדמיים נשכחים, ונפגשתי עם חוקרים הנמצאים בחזית הִקדמה של מדע השינה.
גיליתי כי בשישים השנים האחרונות, כמה חוקרים עצמאיים הקדישו את חייהם ללילה, ועבדו לעיתים קרובות במשך שעות ארוכות וקשות כדי לחשוף את סודות המוח היֵשן. המדענים הליליים האלה, שלא נרתעו מדברים שנויים במחלוקת, ביצעו כמה ניסויים מוזרים, שהו חודשים במערות תת־קרקעיות, ערכו מחקרים סודיים עם להקת רוק אגדית, עקבו אחרי אנשים שניסו לקבוע שיאי עולם בהימנעות משינה, ואפילו הפציצו כפרים שלמים במסרים ליליים. בהשפעת העבודה הזאת ערכתי את המחקר שלי, ביצעתי ניסוי רב־משתתפים שנועד לברר אם אנשים יכולים לשלוט בחלומות שלהם, יצרתי את בנק החלומות הגדול בעולם (שיש בו כעת מיליוני דיווחים) ויצרתי את סביבת השינה האּולטימטיבית.
במשך מאות שנים אימצו רוב בני האדם גישה שבעצם סיכמה את הלילה במילים "אין מה לראות, תמשיכו הלאה". הם הניחו שהמוח היֵשן שלנו נמצא במצב רדום וסביל, וכי לזמן שאנחנו מבלים במיטה אין שום השפעה על חיינו. בעת האחרונה גילה המחקר המדעי העוסק בשינה ובחלימה שאין דבר רחוק יותר מהאמת. לאמיתו של דבר, בכל לילה אנחנו יוצאים למסע מופלא שמשפיע על אופן החשיבה, אופן ההרגשה ואופן ההתנהגות שלנו בזמן הערּות. אחרי שנים של מחקר חסר לאות הצליחו מדעני שינה למפות כל שלב במסע המרתק הזה, ותוך כדי זה לגלות אילו חלקים במוחנו מזנקים לפעולה כשאנחנו נרדמים, איך לגרש סיוטי לילה, ומה באמת אומרים החלומות על המבנה הנפשי שלנו.
עבודתם חשפה גם את הצד האפל של הלילה. עומס עבודה מוגבר, תקשורת בלתי פוסקת במשך עשרים וארבע שעות ביממה וגישה מתמדת לאינטרנט יוצרים יחד עולם שפשוט אף פעם לא ישן. הסטטיסטיקה מדהימה, וסקרים מגלים כי שליש מהמבוגרים הבריטים והאמריקאים לא זוכים לשעות השינה שהם זקוקים להן, וכי רוב הילדים מגיעים לבית הספר עייפים. ב2010 הנפיקו רופאים בריטים יותר מחמישה־עשר מיליון מרשמים לגלולות שינה, וכאחד מכל עשרה מבוגרים משתמש עכשיו בסדירות בתרופה שקשורה לשינה בצורה זו או אחרת.
למגפת חוסר השינה יש השפעה הרת אסון על חיינו. כרבע מהנהגים מודים כי קרה שנרדמו על ההגה, והעייפות אחראית לאלפי תאונות דרכים קטלניות בכל שנה. כמו כן, הרגלי שינה גרועים פוגעים ביכולת לבצע עבודה יצרנית, מונעים למידה, מפריעים ביחסים אישיים, פוגעים בחשיבה יצירתית ומערערים את השליטה העצמית. כפי שנגלה בהמשך הספר, כמה מחקרים שנערכו לאחרונה טוענים ששינה גרועה אצל מבוגרים קשורה גם לדיכאון ולהשמנת יתר, ואפשר שהיא גורמת לילדים להפגין רבים מהסימפטומים המזוהים עם הפרעת קשב וריכוז. והגרוע מכול, אפילו למחסור זעום בשינה עלולה להיות השפעה מזיקה על הבריאות, ויש קשר בין מחסור בשינה לבין סיכון מוגבר למחלות לב, לסוכרת, ללחץ דם גבוה ולמוות מוקדם.
כל זה לא הכרחי. ככל שהעמקתי בחקר מדע השינה, נוכחתי לדעת שניתן להשתמש בחלק גדול מממצאי המחקרים כדי לפתח טכניקות שיסייעו לנאבקים בנדודי שינה. כמו כן, כשם שהטכניקות האלה יכולות לעזור לאנשים להפוך שינה גרועה לשינה טובה, הן יכולות לעזור לאחרים להפוך שינה טובה לשינה נהדרת. במסגרת המחקר שלי התוודעתי לקיומם של אנשים מיטיבי שינה, כאלה שמסוגלים להירדם כרצונם, להתעורר רעננים ולחלום המון חלומות מתוקים. בהשוואה לרובנו, יש להם סיכוי טוב בהרבה להיות מאושרים, בריאים ועשירים. אני סבור שכמעט כל אחד יכול לשפר את השינה שלו ולהפיק את ְמרב התועלת מחלומותיו, וכך להיות למיטיב שינה. במשך שנים התמקדה התנועה להתפתחות עצמית בשיפור חיי הערּות של האדם. בית ספר לשינה מגלה איך יכולים כולם להפיק את הְמרב מהשליש הנותר של היממה. הגיע הזמן להחזיר לעצמנו את הלילה, לשנות את חיי השינה שלנו ולהתעורר אל המדע החדש של השינה והחלימה. ברוכים הבאים לבית הספר לשינה.