פרק ראשון מתוך
ריפוי או פיתוי?
לרפואה האלטרנטיבית יש איפיונים המבדילים אותה מכל סוג אחר של טיפול בעניינים בריאותיים. חלקים רבים בה אינם מבוססים על מדע, דרכי ההתנהלות שלה אינן עומדות בתנאי רגולציה כלשהם, צרכנים – כך נראֶה – נמשכים אליה בהמוניהם, וקובעי המדיניות הממונים על ההחלטות בענייני בריאות הציבור נוטים להסכים לכך שיש בה ערך, וזאת ללא הוכחות רפואיות.
הספר שלנו נכתב בעיקרו של דבר כאשר לנגד עינינו עומד הצרכן הרפואי. אנשים כאלה – הרוב שבינינו – חשופים כיום לכמויות חסרות תקדים של מידע בכל הנוגע לרפואה אלטרנטיבית. אפשר למצוא מיליוני אתרי אינטרנט, ואפשר להשיג אלפי ספרים; עיתונים ומגזינים (ובעיקר מגזינים לנשים) מדווחים ללא הפסקה, וגם הרדיו והטלוויזיה מלאים בתוכניות בתחום הזה – כולם מוקסמים. חלק הארי של המידע הזה הוא נטול ביקורת, עד קיצוניות ממש – ובכל הקשור לתחום הבריאות, גישה לא ביקורתית עלולה לגרום נזק. ולעיתים קרובות היא אכן גורמת.
מידע מוטעה הוא, כמובן, משהו שיש לו מחיר כבד. בישראל מוציאים כיום צרכני הרפואה יותר מחצי מיליארד שקלים חדשים על רפואה אלטרנטיבית – כל שנה. בישראל, כמו ברוב שאר הארצות, רפואה אלטרנטיבית היא ברובה רפואה פרטית, ופירוש הדבר הוא פשוט שהמטופלים משלמים מכיסם הפרטי, וזאת כאשר מפגש טיפול אחד כרוך בדרך כלל בהוצאה של מאות שקלים. פחות או יותר כל הטיפולים האלטרנטיביים – כולם – עלולים לגרום תוצאות משניות לא רצויות, וביניהן כאלה שהן ממש חמורות. אלא שהסיכון החשוב ביותר הוא כנראה עצם ההחלפה של טיפול רפואי קונוונציונלי בטיפולים אלטרנטיביים לא יעילים. וכך, כשמדובר הוא במחלה קשה, אפילו טיפול שהוא די בטוח עלול להיעשות בדרך זו להליך מסוכן – מסַכֵּן חיים ממש. כשאנו מביאים בחשבון את כל העובדות האלה, חשבנו כי הערכה ביקורתית – אבל הוגנת – של רפואה אלטרנטיבית היא עניין שאין ספק כי כבר הגיעה שעתו. בין שאר התגובות בארצנו – אנגליה – העיתון Daily Mail, למשל, הודיע בפשטות שהצלחנו ליצור "מדריך מובהק – גם אם מעורר מחלוקת – לְמה שעובד ומה שלא עובד". אנחנו מרגישים שהספר הזה הוא לא ספר נגד רפואה אלטרנטיבית. לאמיתו של דבר, אנחנו מציינים במפורש ביחס לאופני טיפול מסוימים שהם יעילים, או לפחות שיש בהם הבטחה כלשהי. זהו ספר שבאופן נחרץ הוא בעד ראָיות טובות. מבחינה היסטורית, הרפואה עשתה התקדמות של ממש רק החל מן הרגע שבו התחילה להעמיד למבחן מדעי את ערכם של הטיפולים שלנו למיניהם. בַּרפואה האלטרנטיבית, לעומת זאת, התהליך הזה של הערכה מדעית הוא רק בתחילת דרכו. אלא שישנם בכל זאת אלפי ניסויים קליניים שכבר נעשו, וסוכּמו, והתפרסמו, ואלה מדווחים לנו על התועלוֹת ועל הסיכונים הפוטנציאליים של טיפולים אלטרנטיביים. בספר הזה אנחנו מתמקדים בנתונים האלה באופן שיטתי, ובצורה שכל אחד מסוגל להבין את משמעויותיהם – וכך להרוויח מהבנת המסקנות העולות מהם. הדגש אצלנו הוא על ארבע שיטות טיפול מרכזיות: אקופונקטורה, הומאופתיה, כּירוֹפּרקטיקה, ורפואת צמחים. אבל נוסף לשיטות המרכזיות האלה, אנחנו דנים יותר בקיצור – אבל באותה דרגה של הקפדה מדעית – בשלושים וכמה דרכי טיפול אחרות, שאת רובן אפשר למצוא בישראל. אתה (או אַת) יכול(ה) להיות בעד או נגד רפואה אלטרנטיבית; אפשר גם שאתם במצב השכיח שבו אין החלטה, בינתיים. הספר שלנו ידריך אתכם בכיוון של השיקול הנכון בכל מה שנוגע להחלטה של ענייני רפואה ובריאות – לא בדרך של הצגת דעות. עוּבדות! אתם לא יכולים להרשות לעצמכם שלא לקרוא.